vrijdag 22 mei 2009

Filmpjes Obama

HET GELOOF VAN OBAMA.

Barack Obama is reeds twintig jaar lid van de de Trinity United Church of Christ in de South Side van Chicago. Hij noemt zichzelf dan ook een Christen, hoewel politieke tegenstanders graag beweren dat hij een moslim zou zijn.
Ik vind het knap dat Obama opkomt voor zijn eigen geloof en dat hij andere geloven accepteert.

Obama heeft wel liberale opvattingen over bv. abortus, waarvan hij vindt dat de vrouw zelf moet kunnen beslissen. Ook over andere thema’s zoals homo’s heeft hij een liberale opvatting.
Net zoals Obama vind ik dat abortus toepassen afhankelijk is van de situatie, en dat de vrouw dit zelf mag beslissen. Vrouwen die verkracht zijn, hebben volgens mij het recht om abortus te plegen. Maar ik vind ook dat men abortus niet mag zien als een ‘eenvoudige oplossing’ bij een ongewenst kind. Ook vind ik dat holebi’s zich moeten kunnen outen.

Het geloof van Obama komt daarmee overeen met zijn politieke visie die veeleer gebaseerd is op éénheid vinden dan verdeeldheid zaaien. Zo zegt hij bv. dat de VS niet alleen blauwe (democratische) staten en rode (republikeinse) staten zijn, maar vooral de VERENIGDE STATEN van Amerika.
De politieke leider van een machtige wereldstaat moet volgens mij aandacht hebben voor de verschillende individuen in zijn staat. Maar hij moet hen inderdaad als een geheel beschouwen en hen dit proberen te laten inzien.

Hij opent ook de deur voor andere religies, want stelt dat de VS niet alleen een Christelijke, maar ook een Hindoe-, moslim-, boeddhisten- of Joodse Gemeenschap zijn.
Dit vind ik zeer knap, ik denk dat vele mensen nog veel kunnen leren van Obama.
Hij is een man van wijze woorden en hij staat open voor andere religies.


Barack Obama is volgens mij dan ook een breeddenkend mens, wat in een conservatief Amerika (en zeker in verkiezingsstrijden) soms wel tot controverses leidt. Politieke tegenstanders benadrukken dan bv. ook graag dat hij eigenlijk een moslim is. In een land dat nog steeds een 9/11 – trauma heeft, dat duizenden soldaten in Irak en Afghanistan heeft en nog steeds jaagt op fundamentalistische moslims als Bin Laden, ligt dat natuurlijk heel gevoelig.
Ik vind het heel positief dat Obama breeddenkend is. Volgens mij moet iedereen (proberen) breeddenkend zijn, want er is een enorme diversiteit in de wereld.
Wanneer iedereen dit op zijn minst zou proberen, zou de wereld er al een stukje beter uitzien. Omdat Obama een machtige wereldleider is, vind ik dat hij het goede voorbeeld moet geven. Op dit moment is hij hier al goed mee bezig.


In de Afro-Amerikaanse kerk waartoe Obama behoort, voelt hij zich op zijn gemak bij de notie dat in de zwarte kerk ‘de grenzen tussen zondaars en geredden niet zo scherp zijn’, dat ‘je Christus moest ontmoeten juist omdat je gereinigd moest worden van je zonden’.
Persoonlijk vind ik dat het niet uitmaakt welke huidskleur je hebt, het innerlijke is veel belangrijker dan het uiterlijke. Ik ben dan ook zeer blij dat er een zwarte president verkozen is voor Amerika. Iedereen verdient volgens mij ook een tweede kans, je maakt altijd fouten en uit die fouten kan je leren. Vergevingsgezindheid is belangrijk.
(Ik bedoel hier wel geen onmenselijke fouten mee bv. Dutroux.)


Dat Barack Obama vrij open staat voor andere religies, heeft veel met zijn afkomst en opvoeding te maken. Zijn moeder leerde hem religie te zien als ‘een fenomeen dat je met respect moet behandelen, maar waar je ook gepaste afstand van moet bewaren’. Het is precies deze afstandelijkheid die de grootste emotionele les zal blijken te zijn geweest van zijn kinderjaren in Indonesië.
De opvoeding begint dus al in de kinderjaren. De taak van een kleuterleidster is dus van groot belang. Een kleuterjuf moet respect hebben voor elke kleuter ongeacht zijn huidskleur, geloof…

‘Ik denk dat godsdienst op zijn best is met een flinke dosis twijfel’, aldus Obama. In feite is het geen geloof als je er absoluut zeker van bent. Deze geleerde onzekerheid doortrekt Obama’s hele geloof: ‘Er zijn aspecten van de christelijke traditie waarbij ik me op mijn gemak voel en aspecten waarbij dat niet zo is. Er zijn gedeelten in de Bijbel die wat mij betreft volledig begrijpelijk zijn, en andere die bij mij de reactie “ja, ik weet het, maar ik ben er nog niet over uit” oproepen’.
Zelf ben ik ook Christelijk opgevoed, maar ik voel me ook niet echt een fanatieke Christen. Er zijn vele positieve waarden in het katholieke geloof. Maar ik heb toch ook een aantal twijfels en bedenkingen net zoals Obama.
Ik sta open voor andere geloven en culturen. Dit is volgens mij ook belangrijk om dit als kleuterleidster te zijn, omdat er tegenwoordig toch een grote diversiteit is in de kleuterschool
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten